Panika z fikcie a realita

Mestské zastupiteľstvo     Ľubomír Veselický    

 

Pätnásty bod programu  rokovania Mestského zastupiteľstva v Seredi vo štvrtok 14. 12. 2017 prilákal do veľkej zasadačky okrem televíznych štábov Markizy, RTVS a RTV Krea aj zhruba tridsať obyvateľov.    V čom bola príčina takého nebývalého záujmu ?

Sú udalosti , ktoré je možné efektívne  analyzovať  až vtedy, keď poznáte rozhodujúce fakty,   viete ich pomenovať a preukázať. S odstupom času si preto dovolím povedať , že ten nebývalý záujem vyvolala panika z čísla, ktoré už na začiatku nemalo reálny základ.  

Konkrétne. Jeden zo žiadateľov o objednávku zmeny územného plánu mesta pán M. Sidor v úprimnej  snahe  ukázať, že v priestoroch bývalej Niklovej huty je dosť miesta aj pre postavenie ubytovní pre 4 000 záujemcov, povodil vlastníka média SOL aj s jeho kamerou po Niklovke.   Tým do  ohníka nespokojnosti  následne vyjadrenej verejnosťou  vložil to najlepšie horiace polienko.  To číslo si ale nevymyslel.  Číslovka  4 000 v dokumentoch týkajúcich sa priemyselného parku  naozaj existuje.  Je v  dôvodovej správe z rokovania MsZ z 12. 5. 2015. Z nej citujem:“ Priemyselná zóna Sereď - Juh  podľa predpokladov môže v najbližších rokoch priniesť až 4 000 pracovných miest. Ktoré sú kľúčové slová ? Podľa predpokladovpracovných miest. Prečo sú práve tieto slová kľúčové? Pretože hovoria o horizonte  niekoľkých rokov a pracovných miestach. Nie o štyroch tisíckach  Srbov!  Pre dobré rozhodnutie potrebujeme   aktuálne  informácie.  Od pracovníka spoločnosti REBOD a.s. som preto vyžiadal aktualizáciu predpokladu pracovných miest. V utorok  12.12.2017 som dostal odpoveď, že počet  pracovných miest sa zvýšil na 5 490.

Ak by správa z 12. 5. 2015 obsahovala údaj o vzniku 10 tisíc pracovných miest, tak  6. 12. 2017 v štúdiu SOL mohol  pán poslanec Kurbel  operovať  už nie so štvrtinovým podielom  cudzincov k  počtu obyvateľov Serede, ale podielom dvoj tretinovým.  Jeho výklad bol vysoko účelový , ale ako sa ukázalo, zabral  perfektne.  Operovanie s počtom   4 000 Srbov  považujem za hru  falošnou kartou . Prečo?   Pretože je  úplne jedno, či z iných krajín prídu do Serede Srbi, Rumuni, Macedónci  alebo  Ukrajinci. Rozhodujúce je kedy a v akom počte.  Ako hlboko je strach zo Srbov zakorenený vo verejnosti,  presvedčil  ma známy, ktorý ma 15.12.2017 oslovil pred predajňou  Slnečnica s jedinou otázkou: „Je to pravda, že v Seredi budú postavené ubytovne pre 4 000 Srbov?“   Číslovka  4 000  bola spomenutá   aj  v reportáži  RTV KREA  a preto  primátor  informáciu o jeho podpore výstavbe ubytovní dementoval vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke mesta 14. 12. 2017. Jediný, kto na túto „slaninku“ neskočil, bol štáb televízie Markíza, ktorý ako som videl, žiadny rozhovor s ľuďmi v zasadačke nenatočil.

 

                Z toho ako sa miestnemu  médiu podarilo vzbudiť záujem domácich o prisťahovalcov zo Srbska by mohla niekoho napadnúť otázka, či debaty a rozhovory v televíznych štúdiách majú svoj význam.  Som presvedčený, že majú.  No iba  pre vlastníka SOL. Problém je totiž v tom, že všetky tie debaty pred kamerami  začínajú a končia otáznikom.  Po stretnutiach  s občanmi  si zvyčajne položím otázky. Čo sme vo veci dosiahli? Aké rozhodnutie sme prijali? Posunuli sme sa  v riešení?  Výsledkom diskusie v štúdiu SOL boli iba  zamurované stanoviská troch poslancov proti zamurovaných stanoviskám troch podnikateľov, pri    nulovej účasti obyvateľov.  Žiadatelia o zmenu územného plánu v časti bývalej NHS  si zrejme neuvedomili, že vo chvíli keď  vlastník média  zverejnil   „zaručenú“  informáciu o ubytovniach pre 4 000 Srbov, prehrali svoj boj na body.  Inak povedané, doplatili na to, že sa  stretnutia  v štúdiu zúčastnili.

Výsledkom  opakovaného prerokovania  žiadosti o zmenu územného plánu  na zastupiteľstve dňa 14. 12. 2017 bolo vypočutie názorov občanov, poslancov i  žiadateľovprijatie uznesenia  na otvorenie širokej diskusie v z mysle zákona o obecnom zriadení na zhromaždení obyvateľov, ktoré bude 5. 2. 2018. Toto je reálny  posun vo veci na úroveň vyššieho stupňa rozhodovania v samospráve.  Stále  nie je rozhodnuté. No k rozhodnutiu sme bližšie a získali sme čas, aby si Seredčania mohli uvedomiť  aj ďalšie súvisiace fakty,  doposiaľ prekryté  heslom  „Pozor na  4 000 Srbov!“

Jedným  z nich je vyjadrenie pani Eleny Rajnicovej : „Keď ich sem pustíte a bude ich tu  4 000, my si horko ťažko nájdeme prácu.  A utiecť nebudeme mať  kam, lebo aj tam budú srbskí občania. - Nás je tam dvadsať Slovákov, majsterky operátorky, niekedy tridsať, to sme šťastní, a 115 Srbov. ... Po 12-tich rokoch FM-ka postavila novú halu a v tej novej hale pracuje tristo Srbov. A nás zamestnancov je v FM-ke v Seredi 334.“     Len z tohto výroku je jasné, že v Seredi a okolí už teraz býva zhruba 300 Srbov.

Prejav pani Rajnicovej  zapadol do kontextu vyvolanej averzie voči Srbom ako takým.  Nielen preto, že poukázal  na ich prítomnosť  v Seredi,  ale aj  na  negatívny  vplyv zamestnávania cudzích občanov na sociálne istoty domácich zamestnancov všeobecne.  Tento fakt  motivuje  poslancov  odmietnuť  zásah do platného Územného  plánu  mesta.

 Do úvahy je ale potrebné vziať aj ďalšie skutočnosti.  Veľmi podstatné.  Mesto nemá  vinu na tom, že zahraničné agentúry využili legislatívnu dieru a vozia sem lacnú pracovnú silu z tretích krajín. Toto môže zmeniť iba vláda a NR SR. Je pravdou, že priemyselný park  vznikol ako nami schválený impulz pre rozvoj Serede zhruba pred desiatimi rokmi. Ale  my sme ten rozvoj všetci chceli!   Dnes  vďaka nemu v priemyselnom parku pracujú aj Seredčania.  Lenže  právomoc  zasahovať do personálnej politiky zamestnávateľov mesto nemá. Mimochodom. Kde sú teraz tie hlasy, ktoré hovorili, že mesto vymiera?

Magistrát nemá ani informácie o tom, kde bývajú cudzí štátni príslušníci, ktorí sú zamestnaní v spoločnostiach na území mesta.  Nie, že by ich nechcel a nepotreboval.  Dnešný právny stav to  neumožňuje. Môžeme iba navrhovať legislatívne zmeny. Návrh  primátor mesta má. Mesto môže prostredníctvom poslancov regulovať stavanie ubytovní pre ľudí z iných krajín  blokovaním zmien Územného plánu mesta, ale nezabráni vzniku takýchto zariadení na miestach,  kde to plán povoľuje. Čo tým ale získame, keď jeden stavať ubytovne môcť bude a druhý nie?

 Mimoriadne dôležitá  ukázala  sa otázka verejného poriadku a bezpečnosti. Podiel nárastu trestnej činnosti  vďaka  cudzincom  v Zavare,  Šali, Galante  i Seredi je evidentný.  Oficiálne štatistiky sú  iba dečkou na zakrytie problému, ktorý vláda po otvorení  územia SR pre voľný vstup kapitálu a pracovnej sily na Slovensko nezvládla. Žiaľ na úkor vlastných občanov. V tomto prípade mestá  nehrajú ani len tie druhé husle.   Urobíme to ako poslanci v  Nitre, ktorí  2. Júla 2017 strčili elegantne hlavu do piesku?  Citujem z Nitrianskeho internetového denníka NITRADEŇ.sk: „Mesto Nitra nebude nehnuteľnosti vo svojom vlastníctve prebudovávať a využívať na ubytovne zamestnaneckého charakteru. Schválili to nitrianski mestskí poslanci tento týždeň na zastupiteľstve.“  Na prvý pohľad vyzerá toto rozhodnutie ako zásadné stanovisko. V skutočnosti  je to iba prázdne gesto.  Pretože ak ubytovne nepostaví mesto, postavia ich iní a ubytovne zamestnaneckého charakteru budú v Nitre aj tak. A takto to dopadne všade. Nielen v Nitre. Budúcnosť  nevidím ružovo.  Mesto vlastnými  silami v priestore zákonných možností a kompetencií  prírastku cudzincov hľadajúcich prácu bez vážneho a rýchleho zásahu vlády a NR SR nemôže  zabrániť. To je realita. A tú by si mal uvedomiť každý predtým, ako začne nadávať na primátora a  poslancov.