Sú občania naozaj bezmocní ?

Sú občania naozaj bezmocní ?

Samospráva a štátna správa     Stanislava Janegová    

Nielen v Seredi ale vo viacerých obciach a mestách občas počuť hlasy, ako občania nič nemôžu, ako nevedia zverejniť svoj názor, ako ich nimi zvolení predstavitelia nepočúvajú. Či takéto niečo má v Seredi reálny základ, na to som sa spýtala hovorcu mesta Ľubomíra Veselického. Ako je rešpektovaná sloboda názorov a najmä obsah § 3 zákona o obecnom zriadení, ktorý hovorí, že obyvateľ obce sa zúčastňuje na samospráve obce?

                   

Nepoznám podrobne situáciu v iných mestách a nechcem ani porovnávať. Na začiatok si pomôžem veľmi múdrym citátom. „Sloboda dáva možnosť tým, ktorí chcú a vedia. Žiadna sloboda nedokáže prinútiť tých, ktorí nechcú a nevedia niečo urobiť“.  Spomenuli ste konkrétnu časť zákona. Pomenujem a priblížim teda  možnosti zapojenia občanov Serede do našej samosprávy. Začnem tou najsilnejšou pozíciou.

Ak má obyvateľ záujem a vôľu rozhodovať o veciach obce musí byť zvolený v komunálnych voľbách za primátora alebo poslanca.

 

Čo ak tento obyvateľ nemá  takúto ambíciu?

 

Jednou z možností ako sa zapojiť do práce pre mesto je členstvo v niektorej zo stálych komisií zastupiteľstva. Tam je priestor pre využitie osobných ale aj profesionálnych skúseností a to formou rady, iniciovania formy pre riešenie problému, ale aj možnosť priamej kontroly, aký dopad má zastupiteľstvom prijaté opatrenie v praxi.

 

Takúto príležitosť má občan iba raz za štyri roky. Čo v priebehu volebného obdobia?

           

Aj počas celého volebného obdobia môže do procesov života mesta vstúpiť každý Seredčan. Má niekoľko možností. Desaťkrát v roku sa v prvom pondelku v mesiaci stretávame s občanmi, ktorí osobne prichádzajú do veľkej zasadačky kladú otázky a vyjadrujú svoje názory.

           

Tieto stretnutia začínajú o 15.00 a trvajú do 17.00 hodiny. Mnohí sú v tej dobe ešte v práci alebo cestujú domov. Nie je čas stretnutí určený takto práve preto, aby sa na nich zamestnaní občania nemohli zúčastniť?

 

Stretol som sa aj s takýmto názorom. Nie je to tak. Nespokojné hlasy ulice zaznievali a zaznievajú v každom spoločenskom zriadení a v každom ročnom období. Čas stretnutia vôbec nie je tým rozhodujúcim prvkom. Cesta je iba tam, kde je vôľa. Ak má obyvateľ vôľu oznámiť niečo zamestnancovi mesta alebo funkcionárom, nemusí chodiť na úrad osobne. Ľudstvo pozná telefón 138 rokov a mobily majú už aj žiaci základných škôl. Internet máme na Slovensku 13 rokov. Preto názor, že obyvateľ nemôže so zamestnancami alebo funkcionármi mesta komunikovať odmietam.

 

Mesto každoročne organizuje množstvo kultúrnych, spoločenských i športových aktivít. Každý ich vníma inak a vytvára si na ne názor,  ktorý by  možno rád oznámil iným. Aké možnosti ponúka seredská samospráva v takých prípadoch?

 

Správa majetku mesta Sereď vydáva dvanásťstranové Seredské novinky, v ktorých sú zverejnené články zasielané a zverejnené v elektronických SN - seredskenovinky@sered.sk. Zatiaľ  máme evidovaných spolu 48 autorov článkov píšucich o osobných prežitkoch, učiteľov, žiakov základných a stredných škôl, členov športových klubov, občianskych združení, ktorí píšu o činnosti svojich organizácií. Mesto takto vytvorilo priestor pre zverejňovanie názorov svojich obyvateľov a oni ho aj využívajú.

                                                                                                                     


Sú občania naozaj bezmocní?Sú občania naozaj bezmocní?Sú občania naozaj bezmocní?Sú občania naozaj bezmocní?Sú občania naozaj bezmocní?