Návrh racionalizácie siete základných škôl

Školstvo a vzdelávanie     Ľubomír Veselický, zástupca primátora mesta Sereď    

Po analýze súčasného stavu základných škôl v Seredi , ktorých zriaďovateľom je mesto Sereď, uskutočnilo sa 13.2.2013 vo veľkej zasadačke MsÚ stretnutie, ktorého cieľom bolo oboznámiť riaditeľov, zamestnancov,  rodičov, členov školských rád a členov Rady rodičov s výsledkami analýzy a návrhom zlúčenia ZŠ J.A. Komenského so ZŠ P.O. Hviezdoslava.

K tomuto zámeru uvediem niekoľko závažných skutočností. Počet žiakov škôl  sa znižuje už od roku 2002, kedy školy prešli pod mesto delimitačnými protokolmi. V roku 2004 základné školy navštevovalo 1700 žiakov a v roku 2012 len 1245 žiakov.  Vývoj počtu narodených detí nesignalizuje, že by sa v najbližších šiestich rokoch situácia zmenila. Počet narodených detí v roku 2004 bol 164 a v roku 2012 sa narodilo 180 detí. Významným dôvodom pre zlúčenie škôl a tým dosiahnutie maximálneho efektu zhodnocovania práce učiteľov a skvalitnenia materiálno technického vybavenia je podmienka uvedená v zákone 597/2003 Z. z. O financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení s účinnosťou od 1.1.2013, ktorou si MŠVVaŠ SR vyhradilo možnosť pridelenia finančných prostriedkov v dohadovacom konaní podmieniť realizáciou racionalizačných opatrení, pod ktorými sa rozumie zníženie počtu tried, zníženie počtu zamestnancov, zrušenie školy, prípadne iné opatrenia s následkom vyššej ekonomickej efektívnosti a hospodárnosti využívania pridelených finančných prostriedkov. V roku 2011 sme v ňom získali 57 962 Eur a v roku 2012 to bolo 109 305 Eur.

Demografický vývoj - klesajúci počet žiakov ovplyvniť nemôžeme. Výhľadovo priemerný počet žiakov v triede 19,2 v ZŠ J.A. Komenského a 18.36 v ZŠ P.O. Hviezdoslava bude iba nižší.

Ak poslanci na rokovaní 26.2.2013 o zrušení jednej zo škôl rozhodnú, vystanú otázky, na ktoré je potrebné odpovedať už teraz.

Ktorá škola bude zrušená? Bude to ZŠ P. O. Hviezdoslava. Jediným dôvodom je, že ZŠ J. A. Komenského boli poskytnuté finančné prostriedky z Regionálneho operačného programu na realizáciu projektu Zateplenie Základnej školy J.A.Komenského Sereď  z Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja a ešte 3 roky prebieha monitorovanie  predpokladaných cieľov projektu.

Kedy dôjde k tejto zmene? Predpokladaný termín zrušenia ZŠ P. O. Hviezdoslava je 30. 06. 2013 resp. s 31. 07. 2013, aby k 1. septembru mohol byť  otvorený riadne pripravený nový školský rok.

Kedy dôjde k tejto zmene? Po 26.2.2013 a od 1.9.2013 by už formálne existovala iba ZŠ J.A.Komenského.

Čo bude so školou P.O. Hviezdoslava ako právnym subjektom?  Zanikne.

Čo bude s budovou školy P.O. Hviezdoslava? Ostáva v majetku mesta a preberie ju manažment ZŠ J.A. Komenského.

Čo bude so zamestnancami P.O. Hviezdoslava? Ich pracovné zmluvy preberie ZŠ J.A. Komenského

Dotkne sa táto zmena vyučovacieho procesu terajších ročníkov škôl? Niektorých určite, zameranie tried a ich školské vzdelávacie programy však zostanú zachované.

Zmení sa počet tried v ZŠ po prihlásení žiakov do prvého ročníka v porovnaní s počtom tried, ktoré by boli pri zachovaní terajšieho stavu? Áno – namiesto 4 tried budú 3 triedy po 22 detí.

Čo sa stane s ušetrenými peniazmi? Ostanú škole? Áno. Musia ostať. Sú to normatívne finančné prostriedky štátneho rozpočtu  určené priamo na zabezpečenie výchovno-vzdelávacieho procesu a prevádzky škôl a musia byť na tento účel aj zúčtované. Pri jednom manažmente jednej školy a

predpoklade úspor na mzdách učiteľov, ktorí po realizácii úsporných opatrení budú musieť odísť je to čiastka vyššia ako 120 tis. Eur ročne. Tieto peniaze pomôžu zvýšiť platy ostatným učiteľom.

Aké ďalšie výhody prinesie táto zmena?

Nižší počet žiakov a tried znamená menší počet tried. V uvoľnených triedach bude možné zriadiť špecializované učebne a laboratóriá, resp. ich prenajímať.

Je navrhovaná zmena nevyhnutná? Nie je, ale nekonanie v tejto veci prináša riziká.

Aké sú riziká jej neuskutočnenia?

Udržiavanie  stavu, ktorý vznikol prevádzkovaním dvoch samostatných škôl v bezprostrednej blízkosti je nákladovo neudržateľné a znamená každoročné zhoršovanie podmienok výučby i platových pomerov vyučujúcich. Neprijatie racionalizačných opatrení znamená zánik možnosti pre dohadovacie konanie v tomto roku a nepriznanie potrebných finančných prostriedkov pre školy.